Οξυ

Οι Εκδόσεις Οξύ διανέμονται από τη Brainfood Εκδοτική

Οι εκδόσεις οξυ έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως ο εκδοτικός οίκος που φέρνει μια σύγχρονη αντίληψη στο χώρο του βιβλίου, τόσο με τις επιλογές των τίτλων που εκδίδονται όσο και με την εικαστική προσέγγιση στις παρουσιάσεις των εξωφύλλων αλλά και στο εσωτερικό των βιβλίων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από ένα νέο ηλικιακά αναγνωστικό κοινό, που μέσω του οξ υ γνώρισε τόσο καταξιωμένους ξένους λογοτέχνες (Irvine Welsh, Clive Barker, Iain Banks, William S. Burroughs, Jim Crace, Hubert Selby Jr., Graham Masterton, Peter Straub, Russell Banks κ.ά.) όσο και έλληνες συγγραφείς που εμπιστεύτηκαν το έργο τους στο οξ υ (Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Άντζελα Δημητρακάκη, Εύη Λαμπροπούλου κ.ά.).

Κατηγορίες Βιβλίων
- Κόλαση
- Sonik
- Komix+ Εικονογραφημένα
- Παραμόρφωση
- ΑΝΤΙ-ΥΛΗ
- Μανιφέστο

13 χρόνια πριν...
Οι εκδόσεις οξ υ ιδρύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1996 από τον Νίκο Χατζόπουλο και τον Πάρι Κούτσικο. Στόχος ήταν η παραγωγή και προώθηση στην αγορά μεταφρασμένων τίτλων, για τους οποίους υπήρχε ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο όμως δεν είχε τη δυνατότητα μέχρι τότε να τους διαβάσει μεταφρασμένους στη γλώσσα μας. Έτσι, αφουγκραζόμενες το κενό που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά βιβλίου, οι εκδόσεις οξ υ οριοθέτησαν το αρχικό τους πεδίο ενδιαφέροντος σε τρεις τομείς:
τη σύγχρονη ξένη λογοτεχνία,
τη λογοτεχνία τρόμου και
τον περιοδικό τύπο.

Οι πρώτοι τίτλοι...
Ο πρώτος τίτλος που θεμελίωσε τη θέση του οξ υ στην ελληνική αγορά ήταν το πολύκροτο Trainspotting, του σκοτσέζου Irvine Welsh, και μάλιστα λίγο καιρό προτού το βιβλίο μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και δημιουργήσει το θόρυβο που ακολούθησε την προβολή του διεθνώς - γεγονός που αποδείκνυε ότι τα κριτήρια διερεύνησης της αγοράς ήταν σωστά. Σχεδόν την ίδια εποχή με το Trainspotting, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα ακόμα βιβλίο που έμελλε να χαρακτηριστεί κλασικό, O Άρχοντας του Ψεύδους, του επίσης βρετανού Graham Masterton, το οποίο εγκαινίασε και τη σειρά λογοτεχνίας τρόμου και φανταστικού, Κόλαση.

Τα πρώτα περιοδικά...
Παράλληλα με τις εκδόσεις βιβλίων, η εταιρεία ενεργοποιήθηκε και στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων, με το περιοδικό εναλλακτικού lifestyle oξ υ, το οποίο αργότερα ακολούθησε η 6μηνιαία φιλοσοφική επιθεώρηση Προπαγάνδα και το τριμηνιαίο περιοδικό για το graffiti Carpe Diem.